OFF-BIENNÁLÉ
BUDAPEST

AZ OFF-BIENNÁLE HIVATALOS WEBOLDALA

off_logo_04

KURÁTOR
peternak_01 PETERNÁK MIKLÓS A SZEM REZONÁTOR AZ ERŐMŰBEN CÍMŰ, A C3 KULTURÁLIS ÉS KOMMUNIKÁCIÓS KÖZPONT ALAPÍTVÁNY SZERVEZÉSÉBEN MEGVALÓSULT KIÁLLÍTÁS KURÁTORA. A KIÁLLÍTÁS RÉSZE AZ OFF-BIENNÁLE BUDAPEST PROGRAMJÁNAK; AZ OFF-BIENNÁLE BUDAPEST FÜGGETLEN KURÁTORI KEZDEMÉNYEZÉS, AMELY NAGY SZÁMÚ KIÁLLÍTÁST ÉS MŰVÉSZETI ESEMÉNYT GONDOZ ÁPRILIS 24 ÉS MÁJUS 31 KÖZÖTT BUDAPESTEN.
PETERNÁK MIKLÓS KÉPZŐMŰVÉSZ, MŰVÉSZET TEORETIKUS, KURÁTOR, A BUDAPESTI C3 KULTURÁLIS ÉS KOMMUNIKÁCIÓS KÖZPONT IGAZGATÓJA; A C3 NON-PROFIT SZERVEZET, AMELY MŰVÉSZET, TUDOMÁNY ÉS TECHNOLÓGIA KAPCSOLATÁNAK ELŐMOZDÍTÁSÁN DOLGOZIK. EZEN FELÜL A MÉDIAMŰVÉSZET PROFESSZORA, ÉS A MAGYAR KÉPZŐMŰVÉSZETI EGYETEM INTERMÉDIA TANSZÉKÉNEK VEZETŐJE. AZ ELMÚLT ÉVTIZEDEKBEN PETERNÁK TÖBB NAGY VOLUMENŰ MÉDIA MŰVÉSZETI KIÁLLÍTÁS KURÁTORA VOLT, KÖZTÜK A PERSPEKTÍVA (1999), A MÉDIA MODELL (2000) CÍMŰ TÁRLATOKÉ, ILLETVE TÁRSALKOTÓJA A PILLANGÓ HATÁS (1996) ÉS A VIZUÁLIS TAKTIKÁK (2009) CÍMŰ KIÁLLÍTÁSOKNAK. 2011-BEN AZ 54. VELENCEI BIENNÁLÉ MAGYAR PAVILONJÁNAK KURÁTORA VOLT.
MŰVÉSZ
zics_01 ZICS BRIGITTA NAGY-BRITANNIÁBAN ÉLŐ ÉS ALKOTÓ MAGYAR KÉPZŐMŰVÉSZ. NAGY MÉRETŰ, IMMERZÍV INSTALLÁCIÓJÁVAL, A SZEM REZONÁTORRAL A SZÉPSÉG BELSŐ TERMÉSZETÉT KUTATJA, EGYETEMES ESZTÉTIKAI ÉLMÉNYEK ÉRZELMEKET ÉS KÉPZELETET TUDATOSAN BEÉPÍTŐ GENERÁLÁSÁN KERESZTÜL.
FŐ ÉRDEKLŐDÉSI KÖRE AZ ÉLMÉNY-ALAPÚ MŰVÉSZET, A TEST-TECHNOLÓGIÁK, ILLETVE AZ EMBER ÉS GÉP KÖZÖTTI, ÚJ TÍPUSÚ INTERAKTIVITÁS MŰVÉSZI VETÜLETE. MUNKÁIRÓL ÉS KUTATÁSAIRÓL SZÁMOS PUBLIKÁCIÓ JELENT MEG (MIT, SPRINGER), TÖBB FONTOS KIÁLLÍTÁSON SZEREPELT (TÖBBEK KÖZÖTT KINETICA, SIGGRAPH, IMAGINA ÉS ISEA). PETERNÁK MIKLÓSSAL EGYÜTT PROGRAMIGAZGATÓJA VOLT A 2012-ES DATA IS BEAUTIFUL CÍMŰ NEMZETKÖZI SZIMPÓZIUMNAK, AMELYNEK TÉMÁJA A MŰVÉSZETI ADATVIZUALIZÁCIÓ VOLT.
KÖZREMŰKÖDŐ: INFORMATIKUS
shear_01 JOHN SHEAER NAGY-BRITANNIÁBAN ÉLŐ KUTATÓ, TANÁR. AZ Ő NEVÉHEZ FŰZŐDIK A SZEM REZONÁTORBAN MEGJELENŐ HUMÁN-COMPUTER INTERAKCIÓ ÉS RENDSZERFEJLESZTÉS.
KOMPJÚTERTUDOMÁNYBÓL DOKTORÁLT A NEW-CASTLE-I EGYETEMEN, JELENLEG A LINCOLN-I EGYETEM KOMPJÚTERES JÁTÉKTERVEZÉST TANÍT. KUTATÓI ÉRDEKLŐDÉSÉNEK FÓKUSZA A ’KREATÍV JÁTÉK A NYILVÁNOS TÉRBEN’.
ÉPÍTÉSZ: IRÁNYÍTÓHELYISÉG
bierbauer_01 BORBÍRÓ / BIERBAUER VIRGIL (1893-1956), MAGYAR ÉPÍTÉSZ, TEORETIKUS ÉS VÁROSTERVEZŐ. BORBÍRÓ TERVEZTE A KELENFÖLDI ERŐMŰ 1928-BAN MEGNYÍTOTT ART DECO IRÁNYÍTÓHELYISÉGÉT (MÁS NÉVEN VEZÉNYLŐTEREM) ÉS ANNAK HÍRES OPÁLÜVEG MENYEZETÉT. A SZEM REZONÁTOR AZ ERŐMŰBEN TISZTELGÉS BORBÍRÓ MŰVÉSZI HAGYATÉKA ELŐTT.
BORBIRÓ 1920-BAN DOKTORÁLT A MÜNCHENI EGYETEMEN. Ő SZERKESZTETTE A TÉR ÉS FORMA CÍMŰ ÉPÍTÉSZETI LAPOT (1928-42), AMELYBEN VÉDELMÉBE VETTE A MODERNIZMUST, ÉS AZ AVANTGÁRD ÉPÍTÉSZET KRITIKAI ELEMZÉSÉT ADTA. BORBÍRÓ A KAZÁNHÁZAT (1914) ÉS A TORNYOT (1926) TERVEZŐ REICHL KÁLMÁN HALÁLA UTÁN KAPOTT MEGBÍZÁST A KELENFÖLDI ERŐMŰ ÉPÍTÉSZETI TERVEZÉSÉRE.
KÖZREMŰKÖDŐK Szervezők
Audrey Aquilina filmkészítő, a Szemrezonátor az Erőműben dokumentációs film elkészítője.

PETERNÁK ZSIGMOND FELELT A SZEM REZONÁTOR AZ ERŐMŰBEN CÍMŰ KIÁLLÍTÁS KREATÍV TARTALMAIÉRT.

ADAM PARKINSON KOMPONÁLTA A SZEM REZONÁTOR SZEMMOZGÁSRA ÉS VIZUÁLIS ESEMÉNYEKRE REAGÁLÓ HANGKÉPÉT.

GABI ARRIGONI KURÁTORI KÖZREMŰKÖDŐ ÉS A ’JÖVŐFIKCIÓ’ FORGATÓKÖNYVEK TÁRSALKOTÓJA.

JAMES GHANI AZ INFORMÁCIÓ DESIGNERE A SZEMREZONÁTOR ÉLMÉNYÉNEK.

GAVIN WOOD GRAFIKUS PROGRAMOZÓ A SAJÁT MAGA ÁLTAL LÉTREHOZOTT MOTORT HASZNÁLTA A TERMÉSZETSZERŰ RAJZÓ VISELKEDÉSEK PROGRAMOZÁSÁHOZ.

GAUDIA ANDOR INFORMATIKUS FEJLESZTETTE A SZEM REZONÁTOR HARDWARE RENDSZERÉT.

OLIVER MARCHANT ÉS RACHEL GAY ÍRTA A ’JÖVŐFIKCIÓ’ FORGATÓKÖNYVEKET.

CARLOS JUNIOR A ’JÖVŐFIKCIÓ’ HANGFELVÉTELEINEK SOUND DESIGNERE.

c3_logo_02off_logo_03

Támogatók

eromu_logo_01ravensbourne_logo_01epiteszeti_logo_01
Köszönet

HORVÁT TIBORNAK, A KELENFÖLDI ERŐMŰ IGAZGATÓJÁNAK, A KIÁLLÍTÁS LÉTREJÖTTÉHEZ NÉLKÜLÖZHETETLEN AKTÍV KÖZREMŰKÖDÉSÉÉRT.

Továbbá a kozreműködő segítségért: Varga Tamás, Humenyik Zsolt (Kelenföldi Erőmű); Fehérvári Zoltán, Ritoók Pál (Magyar Építészeti Múzeum); Erőss Nikolett, Somogyi Hajnalka, Székely Kati, Polyacskó Orsolya, Bencsik Barnabás (OFF Biennálé Budapest). A C3 stábja: Fernezelyi Márton, Antal János, Gémes Alma, Szücs Gabriella, Pecsenyánszky István, Acsai Gábor.

Csengel-Plank Ibolya, online kutatoi tanulmány és fotók a www.eyeresonator.c3.hu oldalon; Szegedy-Maszák Zoltán Vezérlőterem fotók; Rutkai Bori narráció (magyar), Marchant Oliver és Hawkins Julian narracio ( angol); Erhardt Miklós fordítás; Langh Róbert, Birkás Mona, Varga Gergő, fotó és vizualizáció, asszisztencia; Barnaföldi Anna, Szabó Levente: projekt asszisztencia.